Ograniczyć dostęp do forum

Zmiany, opinie, sugestie dotyczące Forum

Ograniczyć dostęp do forum

Postprzez John Lenin w Nie Mar 15, 2009 4:00 pm

Proponowałbym ograniczyć dostęp do forum dla osób na nim nie zarejestrowanych.
Kto z roku chce niech się zarejestruje (i dobrze by było to przypilnować przez potwierdzanie rejestracji każdego użytkownika przez administratora forum), dla niezarejestrowanych można pozostawić np. ogłoszenia i off-topic (jeżeli np. ktoś z samorządu chciałby nas o czymś poinformować, to miałby tam taką możliwość).
Po prostu czasami z oczywistych względów puszczają nam na forum nerwy (i nie ma się co dziwić), albo wyrażamy na temat niektórych osób pewne opinie :twisted: i nie widzę powodów, żeby wszyscy którzy tutaj wchodzą mieli możliwość, żeby to oglądać (dobra, chodzi mi głównie o to, żeby nas wykładowcy nie "szpiegowali" ;)).
Student też ma prawo do prywatności ;).

Pozdrawiam!
It is by will alone I set my mind in motion. It is by the juice of sapho that thoughts acquire speed, the lips acquire stains, the stains become a warning. It is by will alone I set my mind in motion.
Awatar użytkownika
John Lenin
Doświadczony Żak

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 3:10 pm

Re: Ograniczyć dostęp do forum

Postprzez Lnap w Nie Mar 15, 2009 7:14 pm

Hehehe przyłączam sie do prośby kolegi. Możemy nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że przesiadują tu również osoby trzecie ;-) A uwierzcie mi... czasem wykładowcy z nudów lubią sobie poprzeglądać tego typu fora :twisted:
Awatar użytkownika
Lnap
Żak

Dołączenie: Czw Paź 16, 2008 8:21 pm
Miejscowość: Włocławek

Postprzez Aneta w Nie Mar 15, 2009 10:16 pm

Popieram w 110 procentach ze wszystkich wymienionych wyżej powodów :D
Aneta
Żak Specjalista

Dołączenie: Czw Paź 16, 2008 2:45 pm
Miejscowość: Szczecinek/ Torun

Postprzez Niuta w Pon Mar 16, 2009 6:37 pm

Jeśli chodzi o mnie, to jestem za ograniczeniem dostępu do forum lub chociażby do niektórych tematów.
Panie Administratorze, może czas na zmiany :?: :idea:
Niuta
Żak Specjalista

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 10:17 pm

Postprzez martus89_m w Wto Mar 17, 2009 7:36 pm

Może zamias manwe11 cenzurowac to forum to bys po prostu ograniczył dostęp???
martus89_m
Żak Specjalista

Dołączenie: Pią Paź 17, 2008 4:21 pm

Postprzez Manwe11 w Pią Mar 20, 2009 10:05 pm

Już przy tworzeniu tej stronki zastanawiałem się nad tym, czy ma ona mieć charakter ogólnodostępnego Forum wymiany poglądów, informacji czy zamknięty, do której dostęp mają tylko osoby z naszego roku.

Obie możliwości mają wiele zalet, jak również wad.

Forum zamknięte daje poczucie prywatności, swobody w wyrażaniu poglądów. Wszyscy się z tym zgodzimy hehe :D . Fajnie jest raz na jakiś czas napisać coś niecenzuralnego na osobę „X” czy „Y” ;). Z drugiej strony zdecydowana większość materiałów dostępnych na forum to nie przysłowiowe pomyje wylewane na wykładowców, ale materiały, notatki, jednym zdaniem: informacje o charakterze merytorycznym.

Te ostatnie przydadzą się na pewno wielu pokoleniom studentów administracji – będą mieli „przetartą” drogę, co za tym idzie, łatwiej będzie się im studiowało :). Swoją drogą jakie to by było ułatwienie, gdybyśmy mieli dostęp do tak licznie zgromadzonych danych już na 1 roku? Heh. Finalnie chciałbym, aby forum jednoczyło nie tylko nasz rok, ale wszystkie lata stacjonarnej i niestacjonarnej administracji UMK, aby każde dane można było łatwo „wygooglać” :).

A co do wrzucania na wykładowców... Z doświadczenia wiem, że jeśli ktoś chce uzyskać dostęp do takiego Forum to i tak znajdzie sposób, aby to uczynić (zawsze się znajdzie jakiś chętny do współpracy czy podzielenia się swoim kontem z wykładowcą student [sic!]). Jednak można się zastanowić nad tym, aby oprócz działu tylko dla zarejestrowanych użytkowników, który już na forum funkcjonuje, wprowadzić jeszcze na przykład po jednym Wyodrębnionym Temacie (WT) do każdego działu/przedmiotu, do którego mieli by dostęp tylko zarejestrowani i zweryfikowani jako studenci administracji użytkownicy.

Sprawę więc pozostawiam otwartą do dyskusji, może nawet zorganizujemy jakąś ankietę-głosowanie w tej sprawie :).

Póki co widzę dwie opozycyjne możliwości i co najmniej jedną kompromisową, pomiędzy którymi możemy wybierać:

1.Dostępność do forum pozostaje bez zmian
2.Dostępność do forum tak jak teraz, tyle, że w każdym dziale będzie jeden „tajny” temat w którym będą mogli swobodnie rozmawiać tylko ZWERYFIKOWANI studenci administracji
3.Zamykamy dostęp do forum, ograniczając go tylko do zweryfikowanych użytkowników

Pozdrawiam
Damian Domarecki; gg: 2054248
Awatar użytkownika
Manwe11
Administrator Forum

Dołączenie: Wto Paź 14, 2008 1:36 pm
Miejscowość: Toruń

Postprzez Skadi w Sob Mar 21, 2009 12:56 pm

Własciwie po to wlasnie powstawal ten 'tajny' dział forum, który w końcu spalił na panewce : P Damian, nie łudź się za bardzo, to forum nie zrobi wszechogarniającej kariery na całym wydziale i ludzie z innych roczników nie będą walili drzwiami i oknami żeby tylko pobrać skrypt. Jak ktoś będzie chciał to się zarejestruje i tyle. Z resztą czasem starsze roczniki od których przemycamy informacje zabraniają wrzucania swoich notatek na forum :D Takie tajne forum zapobiegłoby niechcianym szpiegom :> A szczerze mówiąc mi wisi czy wykładowcy wiedzą co o nich piszemy czy nie. Myślicie że się nie domyślają? W każdym razie tajne działy są bez sensu, albo 'utajamy' całe forum, albo wcale :P
Awatar użytkownika
Skadi
Doświadczony Żak

Dołączenie: Nie Paź 26, 2008 12:47 pm

Postprzez Lnap w Sob Mar 21, 2009 1:35 pm

Skadi napisał(a):W każdym razie tajne działy są bez sensu, albo 'utajamy' całe forum, albo wcale :P

Jestem za utajeniem całości :-) I nie dodałbym nic więcej do powyższej wypowiedzi. Pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
Lnap
Żak

Dołączenie: Czw Paź 16, 2008 8:21 pm
Miejscowość: Włocławek

Postprzez Enektus w Sob Mar 21, 2009 3:36 pm

popieram fakt utajnienia forum młodsze roczniki jak będą chciały skrypty to i tak se poradzą tak jak my se radzimy ;)
Awatar użytkownika
Enektus
Moderator Globalny

Dołączenie: Czw Paź 23, 2008 1:41 pm

Postprzez John Lenin w Sob Mar 21, 2009 5:16 pm

Z powodów które podałem w pierwszym poście, oraz tych podanych powyżej, jestem również za utajnieniem całości forum.
It is by will alone I set my mind in motion. It is by the juice of sapho that thoughts acquire speed, the lips acquire stains, the stains become a warning. It is by will alone I set my mind in motion.
Awatar użytkownika
John Lenin
Doświadczony Żak

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 3:10 pm

Następna

Powróć do Metaforum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość